Het energiecertificaat wordt uitgereikt door een energiedeskundige. Deze komt ter plaatse de woning inspecteren. Dak, muren, ramen, vloeren en deuren worden nauwkeurig onderzocht. De gebruikte isolatiematerialen en de verwarmingsinstallatie wordt gecontroleerd. De deskundige volgt het inspectieprotocol dat werd opgesteld door het Vlaams Energie Agentschap (VEA).
Gemiddeld duurt een woninginspectie anderhalf uur. De gegevens die bij deze inspectie werden verzameld worden ingegeven in de energieprestatiedatabank. Dit gebeurt aan de hand van het softwarepakket e-pact. De validatie van het certificaat door het VEA neemt vervolgens zo'n 24u in beslag.
U krijgt een seintje zodra het certificaat beschikbaar is. Indien u een e-mail adres opgeeft wordt u een digitaal exemplaar toegestuurd. Het originele exemplaar ontvangt u binnen de 5 dagen na de betaling van de factuur.
Het is niet vereist dat u plannen of documenten opzoekt. Elementen die echter niet zichtbaar zijn (zoals isolatie) mogen bewezen worden aan de hand van documenten. Het is dus vaak nuttig om een aantal documenten op voorhand op te zoeken. Handig zijn bijvoorbeeld de originele facturen van een geregistreerd aannemer, facturen van bouwmaterialen of de technische documentatie van de verwarmingsinstallatie.
Wij kunnen vlot en tegen een scherpe prijs instaan voor het opstellen van het energieprestatiecertificaat. Neem meteen contact op om een afspraak te regelen.
Bij de verkoop van woningen en appartementen is het EPC verplicht vanaf 1 november 2008, bij verhuur vanaf 1 januari 2009.